Eddy over De Waterheuvel
“De Waterheuvel is een waardige ontmoetingsplaats waar mensen met psychische problemen op een laagdrempelige wijze kunnen participeren en kunnen werken aan herstel. Je hoort erbij en wordt gemist wanneer je er niet bent. We stimuleren mensen om hun talent in te zetten. Clubleden beslissen mee en hebben een stem. Naast veel sociale activiteiten zijn er uitjes als een strandwandeling of een bezoek aan een museum. Sommige mensen vinden dit fijn, andere blijven liever bij hun routine. Dat is ook prima. Het gaat om het scheppen van veiligheid, om het leggen van contacten en denken voorbij de patiënt. In een veilige omgeving werken aan herstel en jezelf ontwikkelen en bekwamen gaat hier samen. Je kunt je voorstellen wat dit doet voor het zelfvertrouwen.”
“Mensen met psychische problemen hebben enorm hun best gedaan overeind te blijven, om mee te komen. Vaak is er ervaring op gedaan met uitsluiting. Uitsluiting kan erger zijn dan de kwaal. Herstel gaat over het opnieuw nemen van de regie. Over het zelf weer aan het roer kunnen gaan staan en om daar te komen waar je meer levenskwaliteit ervaart. Het clubhuisprincipe van De Waterheuvel is gebaseerd op het model uit Amerika. Zij hebben veel onderzoek gedaan waarom dit het principe werkt. Als ervaringsdeskundige kan ik eveneens vertellen dat je mee wilt doen. Ook wanneer je ziek bent wil je nodig zijn en je gewaardeerd voelen. Je wilt, wanneer het weer gaat, kunnen groeien binnen je eigen bereik.”
“Bij De Waterheuvel gaan we altijd uit van wat mensen kunnen. Wanneer je mensen aanspreekt op wat ze wel kunnen, maar gelijktijdig aantoont dat het oké is wanneer het een keer mislukt, is dat een vorm van veiligheid. ‘Je probeert wat je kunt. Ook wanneer het niet lukt, blijf je welkom’. Dit is een ervaring die veel mensen met een psychiatrische achtergrond missen in hun leven. Ook wanneer je stappen hebt gemaakt en ons niet meer nodig hebt, is De Waterheuvel een plaats waar je altijd binnen mag lopen.”
“Herstellen voor mensen met een psychiatrische achtergrond gaat ook over empowerment. Er worden nog altijd veel onnodige hindernissen opgeworpen voor mensen die niet helemaal mee kunnen. Hulp krijgen van de GGZ staat vaak synoniem aan zwakte en incompetentie. Daar willen we als organisatie iets tegen doen. Niet alleen voor de mensen die hier komen. We hopen ook als grote internationale organisatie van clubhuizen de maatschappij een klein beetje te kunnen veranderen. Al is het maar een klein beetje…”
Lees meer verhalen
Aafke
Petra
Daniel
Ella
Michel
Sub Heading
Sub Heading
Sub Heading
Sub Heading
Sub Heading