Geschiedenis van De Waterheuvel

Bij De Waterheuvel werken we met het clubhuismodel. Een klein groepje voormalige psychiatrische patiënten van het Rockland State Hospital kwam in 1944 samen in New York om elkaar te steunen nu ze ontslagen waren uit het ziekenhuis. Ze vormden een groep die ze WANA (We Are Not Alone) doopten en kwamen op regelmatige basis samen, om het sociale isolement waarmee ze kampten te doorbreken. In 1948 betrok deze groep een gebouw dat ze omdoopten tot Fountain House, vanwege de fontein in de achtertuin.

Deïnstitutionalisering in de zorg in Nederland

Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig werd de zorg in Nederland gedeïnstitutionaliseerd. Veel chronische psychiatrische patiënten dreigden tussen wal en schip te belanden. De GG & GD in Amsterdam zag dit probleem ontstaan en liet twee professionals ter inspiratie afreizen naar Fountain House in New York City. Ze waren verrast bij het zien van het succes van Fountain House, en de mogelijkheden van de doelgroep. Twee jaar later, in 1986, opende na veel voorbereidend werk De Waterheuvel haar deuren en heeft deze tot op de dag vandaag niet gesloten.

Deïnstitutionalisering In De Zorg - De Waterheuvel
Niet Langer De Enige In Haar Soort - De Waterheuvel

Niet langer de enige in haar soort

In de tijd dat De Waterheuvel werd opgericht werden door de grote GGZ-instellingen massaal Dag Activiteiten Centra (DAC’s) uit de grond gestampt. Dit is een mogelijke verklaring waarom De Waterheuvel sinds haar oprichting bijna twintig jaar lang de enige organisatie is geweest die het clubhuismodel hanteerde in Nederland. Sinds 2013 werkt men er ook mee in Amsterdam-Noord, en er is in Groningen een werkgroep die een clubhuis wil starten. Deze ontwikkeling past in de huidige tijd, waarin de overheid participatie aanmoedigt. Een kenmerk dat ook stevig verankerd ligt in het clubhuismodel.

Niet Langer De Enige In Haar Soort - De Waterheuvel

Meer dan 35 jaar De Waterheuvel

De Waterheuvel bestaat sinds 1986. In alle jaren heeft het clubhuis duizenden mensen met een psychiatrische achtergrond aan zinvolle dagbesteding en betekenisvolle contacten kunnen helpen. Sinds 2010 laat De Waterheuvel zich weer actief scholen in de werking van het clubhuismodel. Eind 2014 werd een nieuw ingericht pand betrokken dat aan het oude pand grenst. In 2014 is in het kader van Transitional Employment (TE) een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het gerenommeerde Amstel Hotel. Niet veel later volgde samenwerking op TE-gebied met de Hogeschool van Amsterdam.

Steun ons met een donatie