Geschiedenis van De Waterheuvel
Het verhaal van De Waterheuvel begint in New York City, in het jaar 1944. Een klein groepje voormalige psychiatrische patiënten van het Rockland State Hospital kwam in dat jaar voor het eerst samen om elkaar te steunen nadat ze ontslagen waren uit het ziekenhuis. Ze vormden een groep die ze WANA (We Are Not Alone) doopten en kwamen op regelmatige basis samen, om het sociale isolement waarmee ze kampten te doorbreken. In het jaar 1948 betrok deze groep een gebouw dat ze omdoopten tot Fountain House, vanwege de fontein in de achtertuin.
Deïnstitutionalisering in de zorg in Nederland
Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig werd de zorg in Nederland gedeïnstitutionaliseerd. Veel chronische psychiatrische patiënten dreigden tussen wal en schip te belanden. De GG&GD in Amsterdam zag dit probleem ontstaan en liet twee professionals ter inspiratie afreizen naar Fountain House in New York City. Ze waren verrast door het succes van Fountain House, en de mogelijkheden van de doelgroep. Twee jaar later, in 1986, opende De Waterheuvel haar deuren aan de Sarphatistraat en heeft deze tot op de dag van vandaag niet gesloten.
Niet langer de enige in haar soort
In de tijd dat De Waterheuvel werd opgericht, werden door de grote GGZ-instellingen massaal Dag Activiteiten Centra (DAC’s) uit de grond gestampt. Dit is een mogelijke verklaring waarom De Waterheuvel sinds haar oprichting bijna twintig jaar lang de enige organisatie is geweest die het clubhuismodel hanteerde in Nederland. Sinds 2013 werkt men er ook mee in Amsterdam-Noord, en is er in Groningen een werkgroep die een clubhuis wil starten. Deze ontwikkeling past in de huidige tijd, waarin de overheid participatie aanmoedigt. Een kenmerk dat ook stevig verankerd ligt in het clubhuismodel.
Meer dan 35 jaar De Waterheuvel
In de jaren sinds haar oprichting in 1986, heeft De Waterheuvel duizenden mensen met een psychiatrische achtergrond aan zinvolle dagbesteding en betekenisvolle contacten geholpen. Eind 2014 werd een nieuw ingericht pand betrokken dat aan het oude pand grenst. In hetzelfde jaar werd ook een samenwerkingsovereenkomst gesloten met het gerenommeerde Amstel Hotel, in het kader van ons Transitional Employment (TE)-programma. Niet veel later volgde ook samenwerking op TE-gebied met de Hogeschool van Amsterdam.